Mindfulness Training in Amsterdam Oost

De volgende training start op 28 januari 2020

Achtergrond

MBSR

De officiële naam voor de mindfulness training is Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR), een stressreductieprogramma door het trainen van de aandacht. Het is eind jaren '70 ontwikkeld door Dr. Jon Kabat-Zinn aan de University of Massachusetts Medical Center in de Verenigde Staten en vindt haar oorsprong in het Boeddhisme. Mindfulness is een combinatie van oosterse meditatietechnieken en westerse psychologie en is praktisch toepasbaar in het dagelijks leven. Momenteel wordt er veel onderzoek gedaan naar de effecten van mindfulness. De onderzoeksresultaten lijken veelbelovend. 


MINDFULNESS KUN JE LEREN

In de loop der jaren hebben we daardoor allerlei (reactie)patronen ontwikkeld en wordt onze aandacht afgeleid door vele prikkels en de hectiek van alledag. Vaak onbewust leven we daardoor op de 'automatische piloot', in de greep van denken en doen en kunnen zodoende van onszelf verwijderd raken. We blijven doorrennen, met als gevolg dat je nog maar moeilijk kunt ontspannen, niet lekker in je vel zit of zelfs uitgeput kunt raken. We besteden vaak weinig aandacht aan onze geestelijke gezondheid, terwijl we voor ons lichaam allerlei dingen ondernemen om op peil te blijven, zoals gezonde voeding, beweging en voldoende slaap. Niet zo gek dus dat de meeste lichamelijke en psychische klachten stress gerelateerd zijn. Met mindfulness zorg je ervoor dat ook de geest in goede conditie blijft.

055F4F1C-D617-4529-BF6A-A32EEB812101.JPG

Mindfulness leert je om de automatische piloot uit te zetten,  om met aandacht volledig aanwezig te zijn in dit moment, met een open, milde en vriendelijke blik. Door van moment tot moment bewust te zijn van gebeurtenissen, lichaamssensaties, gedachten en gevoelens, geef je jezelf meer mogelijkheden om bewust te kiezen in plaats van automatisch te reageren op gebeurtenissen.  Je leert op een andere manier met stress om te gaan en er kan ruimte, meer plezier, meer vrijheid en wijsheid ontstaan door een beter weten wat goed voor je is. 

 

 

You

can't stop the waves, 

but you can learn to surf. 

( Jon Kabat-Zinn )

 
 

Life is what happens

when you're busy

making other plans.

( JOHN LENNON )

 

De training

Duur en voor wie

De mindfulness training is een 8-weekse groepstraining en bevat wekelijkse sessies van 2,5 uur en één stiltedag. Het is een methode voor vrijwel iedereen, met of zonder klachten, die beter wil leren omgaan met onder andere stress, burn-out- en spanningsklachten, negatieve gevoelens en gedachten, pijn, slaapproblemen en vermoeidheid. 

IMG_3428.jpg

 

Doel en onderdelen

Mindfulness leert je om de 'automatische piloot' uit te zetten, zodat je met meer aandacht in het hier en nu leeft, bewuster keuzes kunt maken en een betere balans kunt houden, ook wanneer je voor stressvolle of moeilijke situaties komt te staan.

De training bestaat uit verschillende onderdelen, zoals begeleide meditatie- of aandachtsoefeningen, bewegingsoefeningen, stresseducatie, uitleg gericht op het omgaan met negatieve gedachten en gevoelens, pijn en vermoeidheid en oefeningen om het bewustzijn in het dagelijks leven te vergroten. Daarnaast krijgen deelnemers een werkmap en toegang tot audiobestanden om thuis aan de slag te gaan. De thuisbeoefening vraagt een tijdsinvestering van ongeveer drie kwartier tot een uur per dag, 6 dagen per week. 

 

Resultaten

Momenteel wordt er veel onderzoek gedaan naar de effecten van mindfulness. De onderzoeksresultaten lijken veelbelovend. Deelnemers kunnen de volgende positieve effecten ervaren: minder stress, minder piekeren, meer kunnen loslaten en makkelijker genieten, beter met emoties omgaan en ondervinden vaak meer vrijheid en veerkracht. 

 

 

Praktische informatie & aanmelden

 

Bijeenkomsten 

De training bestaat uit 8 bijeenkomsten van 2,5 uur en een stiltedag. Er wordt gewerkt met een groep van maximaal 10 personen.


De training wordt gegeven door Lotte bij:
Bluebirds Yoga in Amsterdam Oost
Louise Wentstraat 186 (achter Artis)
1018 MS Amsterdam
www.blue-birds.nl

 

Data en tijden eerstvolgende mindfulness training

Er loopt reeds een mindfulness training. Deze groep zit vol!
De eerstvolgende 8-weekse mindfulness trainingen bij Bluebirds:

  • Oktober - December 2019
    Dinsdagavonden 29 oktober, 5, 12, 19 en 26 november, 3, 10 en 17 december van 19.30 tot 22.00 uur. De stiltedag vindt plaats op zondag 8 december om 14.00 - 18.30 uur.
    De groep zit vol. Er wordt gewerkt met een wachtlijst.

  • Januari - Maart 2020
    Dinsdagavonden 28 januari, 4, 11, 18 en 25 februari, 3, 10 en 17 maart van 19.30 tot 22.00 uur. De stiltedag vindt plaats op zaterdag 7 maart om 14.00 - 18.30 uur.

 

Kosten

De kosten bedragen € 400,- inclusief BTW voor particulieren. Bij een vergoeding door de werkgever bedragen de kosten € 550,- exclusief BTW. Het bedrag is tevens inclusief voorgesprek, werkmap, wekelijkse motivatie e-mails met achtergrondinformatie en toegang tot audiobestanden.

Omdat Lotte is aangesloten bij de Vereniging Mindfulness Based Trainers Nederland en Vlaanderen (VMBN), categorie 1 (hoogste categorie), wordt de training mogelijk (deels) vergoed. Neem contact op met de zorgverzekeraar voor de voorwaarden. 

* Mochten financiën een belemmering vormen om deel te nemen, dan kun je contact opnemen. 

 

contact of aanmelden

Naam *
Naam
 

Be

here now.

(     )