Tijd alleen

 

Wanneer was de laatste keer dat je tijd met jezelf doorbracht, alleen? Kun je het je nog herinneren? 

Als je alleen bent, hoe is het om met jezelf te zijn? Is het makkelijk of moeilijk? Prettig of onprettig?

Vaak zijn we ons er niet van bewust, maar heel regelmatig zijn we geneigd om de tijd en ruimte die we met onszelf hebben op te vullen. We vullen het op met sociaal contact, afleiding of met nuttige taken. We reageren op berichten, checken social media, maken afspraken, gaan boodschappen doen of zetten een serie op. 

pedro-de-sousa-147868-unsplash (2).jpg

In principe is er niet zoveel mis met het zoeken van afleiding. Het is een automatische neiging van de geest en het kan zelfs erg fijn zijn om de zinnen te verzetten. Wat we ons vaak alleen niet beseffen is dat de afleiding voor een stroom aan nieuwe indrukken zorgt. We halen er ‘iets’ bij en dat ‘iets’ krijgt ook weer ergens een plek in het bewustzijn. De vraag is of dat altijd verstandig of ondersteunend is. Zo blijft er vaak weinig ruimte over voor onze eigen gedachten, gevoelens en waarnemingen. 

Misschien is het ook niet altijd makkelijk of prettig om met onszelf te zijn. Je weet immers niet wat er overblijft zonder deze afleidingen. Verveling, onrust, irritatie, vermoeidheid, angst, verdriet of gevoelens van eenzaamheid… wanneer het even onprettig is wat we ervaren, rennen we al gauw weg, onderweg naar nieuwe prikkels. 

Op sommige momenten kan het ook heel nuttig zijn om de aandacht niet te verleggen en te onderzoeken wat er dan gebeurt. Misschien is het wel een verademing om na een drukke dag een tijdje met jezelf te verblijven. Welke ervaringen zijn er op de voorgrond en hoe reageer je daarop? Mogelijk ontstaat er ruimte om te zien wat er zich in de geest afspeelt en kunnen oude ervaringen worden verwerkt, om plaats te maken voor nieuwe.

Je kunt bewust een moment, of misschien zelfs een hele dag, alleen plannen. Tijd alleen doorbrengen betekent niet dat je helemaal niets mag doen of je volledig moet afzonderen, maar misschien kun je jezelf zo nu en dan wel de vraag stellen: “Is hetgeen dat ik onderneem verstandig of ondersteunend? Draagt het bij of voegt het iets toe?” Uiteindelijk heb je beide in het leven nodig: tijd alleen kan behulpzaam zijn bij het ontwikkelen van helderheid en begrip, maar zijn de sociale situaties en interacties waar je begrip daadwerkelijk getest wordt. 


Which is worth more, a crowd of thousands,

or your own genuine solitude?

Freedom, of power over an entire nation?

A little while alone in your room

will provide more valuable than anything else

that could be given to you.

 

( Rumi )